Elmiger architects | Ruferheim

Ruferheim

Project: Parkruf
Brief info: Expansion of nursing home with a dementia department and new senior citizen apartments
Location: Niedau, Bern
Client: Ruferheim Niedau
Realisation: Competition 2011, 2nd Prize

 
The new senior citizen apartment building facing the street provides a new addition to the existing building ensemble in this park-like landscape. The conscious incorporation of, and dialogue with public realm and public life in the project aims to increase social contact across the whole complex, respecting the particularly important role that public and open spaces play for older people.
A new architectural composition is created in the park, which in a simple way generates added value for the complex as a whole as well as for its wider context. Open spaces are experienced in a new way and this local recreational area that is so important for residents can be newly defined.

Elmiger Tschuppert architects in collaboration with Appert Zwahlen Landschaftsarchitekten, Cham